Αγιος Νικόλαος Χαλκιδικής

Αγιος Νικόλαος Χαλκιδικής
Περιμένουμε τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: agios.nikolaos.halkidikis@gmail.com

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Xάρτης με κάστρα της Χαλκιδικής και του Αγ.Νικολάου


Αυτός  ο  χάρτης  δείχνει τις οχυρώσεις – κάστρα, των Ενετών μάλλον, αν κρίνω απο τα ονόματα, σε όλη την Ελλάδα το 1764. Τα κάστρα DOARIA, NIKALINDA,MONIA βρίσκονται στο Συγγιτικό κόλπο, δίπλα απο τον Άγιο Νικόλαο,  άγνωστα ονόματα τελείως νομίζω για τους περισσότερους απο εμάς .
Το εκπληκτικό είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε το όνομα του κάστρου του Πύργου ( εκει φαίνεται να βρίσκεται ) στη Τρανή Αμμούδα  - DOARIA  !!
Απο την άλλη μεριά βλεπουμε το κάστρο του Αγίου Μάμα ( AIOMAMA ) , που αποδεικνύει ότι το χωριό αυτό έχει και Ενετικές ρίζες, καθώς ο Άγιος Μάμας υπάρχει και σε προγενέστερους  χάρτες απο το 1764,και επίσης το όνομα αυτού του Αγίου δεν είναι πολύ συνηθισμένο στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο χάρτης εκδόθηκε το 1764 απο τον Joseph Roux Marseille κατόπιν απαίτησης του βασιλιά της Μασσαλίας.
Κάποιες επιπλέον πληροφορίες  για τα κάστρα της περιοχής μας.
Το όνομα DOARIA είναι σύνθετη λέξη απο τα Λατινικά/Ιταλικά. Είναι η φράση DO ARIA - Do απο το Λατινικό Do,dare,dedi,datus που σημαίνει δίνω και το Aria που σημαίνει στα Λατινικά χώρος, και στα Ιταλικά αέρας ( και τα δυο εννοούν το ίδιο προφανώς ) - και σημαίνει κατά λέξη ΔΙΝΩ ΑΕΡΑ,ΔΙΝΩ ΧΩΡΟ. Μεταφορικά επίσης σημαίνει και διώχνω,απωθώ,δίνω δρόμο, όπως άλλωστε φώναζαν οι Έλληνες το '40 ( Αέρα !! ) στην Αλβανία.
Αν λάβουμε υπ'όψιν τη θέση του κάστρου αυτού στο πιο προχωρημένο σημείο ( Μταρ') απο άποψη στρατηγικής θέσης,και το ότι έχει πολύ καλύτερο έλεγχο και των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα- λόγω θέσης - απο τα άλλα δύο, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το κάστρο αντιμετώπιζε περισσότεο απο τα άλλα δύο τις όποιες εσβολές ( και επισκέψεις ) στη περιοχή.
Το επόμενο κάστρο NICALINDA έχει επίσης σύνθετο όνομα, απο τα NICA και LINDA που σημαίνει το μεν NICA το γυναικείο όνομα Νίκη - και κατ'επέκταση την νίκη σε μάχη, πόλεμο - και το LINDA το γυναικείο όνομα Λίντα - και σημαίνει ακριβώς, το όνομα αυτό, όμορφη στα Ισπανικά, απαλή, τρυφερή στα Αγγλικά και τέλος προσεκτική στα Ιταλικά ( LINDO ).
Η ελεύθερη μετάφραση του NICALINDA σημαίνει όμορφη νίκη, απαλή νίκη, προσεκτική νίκη, προφανώς σαν ανάμνηση κάποιας μάχης που έγινε εκεί.
Τέλος το MONIA είναι επίσης γυναικείο όνομα,που χρησιμοποιόταν την εποχή εκείνη και αντικαταστάθηκε αργότερα με το σημερινό MONICA, και παράγεται απο το αρχαίο Ελληνικό μόνος,μοναχός, κι αυτό λόγω της θέσης του κάστρου στην άκρη του κόλπου, απομονωμένο.
Αυτά πιστεύω , σημαίνουν τα ονόματα των κάστρων της περιοχής μας,και όποιος μπορεί να βοηθήσει να συγκεντρώσουμε περισσότερα για το θέμα, θα ήταν μεγάλη προσφορά στην ιστορία του τόπου μας.

Τέλος, μου διμηουργήθηκε και μια μεγάλη απορία..Γιατί απο όλη τη Χαλκιδική , όπως φαίνεται στον χάρτη, μόνο στη περιοχή μας υπάρχουν τρία γειτονικά κάστρα σε τόσο μικρή απόσταση το ένα απο το άλλο, ενώ στην υπόλοιπη Χαλκιδική όχι;;
Τι το τόσο σημαντικό προστάτευαν αυτά τα 3 κάστρα εκείνη την εποχή, δεδομένου ότι δεν υπάρχει οικισμός, χωριό ή πόλη στην περιοχή αυτή στον χάρτη, αν και απο τον προγενέστερο χάρτη του 1756γνωρίζουμε οτι ο Άγιος Νικόλαος βρισκόταν ήδη εκεί;;
Η περιοχή μας ώς γνωστόν είναι αγροτική και ιχθυοαλιευτική - ειδικά εκείνη την εποχή- .
Ποιός ο λόγος να χτιστούν 3 κάστρα σε μια τέτοια περιοχή, τόσο κοντά το ένα με τ'άλλο;;
Όποιος έχει κάποια υπόθεση - απάντηση, ας συνεισφέρει στην έρευνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: